Arcuri sinusoidale si clipsurile de prindere pentru ele

In articolul precedent am vorbit despre tipurile de chinga folosite in productia de tapiterii ca baza de pornire in confortul unui sezut, respectiv spatar.

Astazi revenim si povestim, in cateva cuvinte, despre o alta varianta constructiva. Aceasta se refera la arcurile sinusoidale si clipsurile necesare pentru fixarea lor de rama de lemn sau metal.

 

3 variante principale de arcuri sinusoidale:

1. Arcuri sinusoidale usor curbate sau standard, taiate la lungime. In pozitie relaxata acestea au o sageata de arcuire de numai 7-8 cm fata de pozitia orizontala, fata de sol.

arcuri sinusoidale

 

2. Arcuri sinusoidale rotunde, taiate la lungime. Acestea, in pozitie relaxata, arata aproape ca un cerc.

arcuri sinusoidale

3. Arcuri sinusoidale in role, de obicei de cate 30 ml/rola. Acest tip de arc il recomandam a fi utilizat doar pentru prototipuri, atunci cand nu avem productie de serie si nu cunoastem deocamdata dimensiunile arcurilor sinusoidale cu care vom lucra. Sau pentru reparatii ocazionale, in acest fel nu este necesar nici un stoc pe nici o dimensiune de arc.

arcuri sinusoidale

De ce? Pentru ca nefiind gata taiat la lungime, atunci cand il vom taia din rola vom avea pierderi iar fiecare arc taiat va avea o alta forma.In plus, aceste arcuri taiate artizanal nu vor avea capetele formate, ceea ce va duce la o manopera greu de executat in atelierele de tapiterii de catre lucratorii care nu dispun de scule speciale pentru aceasta operatiune.

Variante secundare de arcuri sinusoidale:

    Pornind de la aceste 3 variante principale, arcurile sinusoidale se diversifica intr-o multitudine de alte variante secundare, si anume:
  • Sarma din care sunt produse poate fi aleasa in diferite grosimi;
  • Sinusoida arcurilor poate fi aleasa din doua variante (pas mare sau pas mic). Poate fi mai larga si avem mai putin material per bucata de arc, sau poate fi mai restransa si atunci cantitatea de material creste per bucata de arc. Cu cat sinusoida este mai larga cu atat avem un arc mai lejer, mai moale ce opune rezistenta mai mica in utilizare. In sens opus, arcurile cu pas mic si sinusoida restransa sunt mai elastice dar si mai rigide cu o rezistenta mai mare la miscare atunci cand sunt utilizate. Alegerea intre cele 2 variante de pas revine in final producatorului de mobilier tapitat, in functie de moliciunea sau rigiditatea pe care doreste sa o aiba sezutul respectiv spatarul produselor sale finite.
  • Arcurile taiate la lungime pot fi comandate de la peste 30 de cm lungime pana la aproape de 90 cm lungime. Vin in legaturi de 100 buc/legatura, de obicei si au capetele gata formate, astfel incat in momentul prinderii de rama sa nu existe riscul de a iesi din clips.

 

Clipsuri sau cleme de prindere

Mai departe, indiferent de tipul de arc sinusoidal ales, acesta va putea fi prins de rama de lemn sau metal cu ajutorul catorva tipuri de clipsuri/cleme de prindere:

a. Cleme individuale metalice invelite in plastic. Acestea se aseaza integral pe rama si se fixeaza prin capsare;

cleme metalice

b. Rapid clipsuri individuale din plastic fara umar. La fel ca si clemele metalice si acestea se aseaza integral pe rama si se fixeaza prin capsare;

cleme fara umar

c. Rapid clipsuri individuale din plastic cu umar. Acestea se aseaza partial pe rama si partial in interiorul ramei si se fixeaza prin capsare. Cu aceste clipsuri vom folosi arcuri sinusoidale ceva mai scurte decat in cazul variantelor a si b, iar arcul sinusoidal va fi pozitionat integral in interiorul ramei. In final, dinamica unui astfel de sezut va fi diferita de cea in care arcurile sunt sprijinite partial pe rama;

 

cleme cu umar

d. Clipsuri in banda din material plastic. Distanta intre elemente poate varia de la 8 cm pana la 13 cm. Fiind deja in banda, aceste clipsuri reduc manopera. Masurarea distantei dintre elemente de catre lucratorul ce monteaza arcurile nu mai este necesara. In productia de serie aceste clipsuri in banda sunt cele mai recomandate.

clipsuri in banda

Se fixeaza pe rama prin simpla capsare.

Acelasi articol poate fi montat in varianta fara umar si integral pe rama sau in varianta cu umar, adica partial pe rama si partial in interiorul ramei. Stocuri suplimentare de clipsuri in banda nu sunt necesare.

Accesorii optionale

    Alte accesorii optionale utilizate la constructia retelei de arcuri sinusoidale:
  • Sarma imbracata in hartie utilizata pentru prinderea arcurilor sinusoidale intre ele. In acest fel intregul sezut se va comporta ca un intreg in timpul utilizarii;
  • Clipsuri metalice pentru fixarea/clipsarea sarmei imbracata in hartie de arcurile sinusoidale;
  • Pistol pneumatic pentru fixarea clipsurilor metalice si a sarmei imbracata in hartie de arcurile sinusoidale.

In articolul urmator vom vorbi despre lamele elastice din fibra de sticla, cea mai recenta inventie in ceea ce priveste baza si punctul de plecare in constructia unui sezut de canapea/fotoliu. Vrei sa fii la curent cu toate aceste informatii? Atunci aboneaza-te la newsletterul nostru!

Multe dintre arcurile sinusoidale si clipsurile de prindere prezentate in acest articol le poti gasi la noi. Pentru indrumare si sfaturi nu ezita sa ne contactezi, iti stam la dispozitie pentru orice intrebare!