Amenajare atelier tapiterie – mic ghid de scule si echipamente necesare

Buuun, te-ai hotarat sa iti deschizi un atelier de tapiterie. Sau, ai deja un atelier insa simti ca parca a venit momentul sa il modernizezi. Sau, inca nu ai tot ce iti trebuie si vrei sa iti completezi atelierul cu niste scule si echipamente de buna calitate.

Ai ajuns unde trebuie. Pentru ca ne-am propus sa cream un mic ghid in care sa includem tot ceea ce (noi) consideram ca este necesar oricarui atelier de tapiterie – de fapt nu oricarui atelier, ci unuia performant.

Capsatoare tapiterie profesionale (si decapsatoare)

1. Capsator capse schelet – pentru imbinarea elementelor ce formeaza scheletul. Gama de capse poate fi 90 sau 92 sau 14 (diverse lungimi) in functie de duritatea elementelor componente ale scheletului. Capsatoarele sunt diferite pentru cele 3 game de capse.

2. Capsator capse tapiterie – pentru capsarea diverselor repere pe scheletul produsului. Gama de capse este 80 sau 380 in diverse lungimi.

3. Decapsator capse schelet – pentru eliminarea capselor schelet batute gresit fara a deteriora elementele scheletului – esential. Sau atunci cand avem de refacut/reparat/reconditionat un produs finit ce trebuie mai intai desfacut.

4. Decapsator capse tapiterie – pentru eliminarea capselor tapiterie batute gresit fara a deterioara sau agata materialele de acoperire. Sau, la fel ca in cazul scheletului, cand avem de refacut/reparat/reconditionat un produs finit ce trebuie mai intai desfacut.

Aer comprimat

5. Instalatie de aer comprimat – compresor cu furtune si racorduri pentru mai multe posturi de lucru. Pentru a putea utiliza diferitele scule si echipamente care necesita aer comprimat si care prin randamentul si puterea lor cresc mult eficienta atelierului tau.

Croit si cusut

6. Masa de croit – masa cu blat din mdf sau alta structura construita pe dimensiunea dorita de tine. De cele mai multe ori nu ai nevoie sa cumperi o masa de croit – cele mai multe ateliere isi confectioneaza singuri masa de croit tapiterie.

7. Masina de cusut – sunt o multime de marci de masini de cusut bune. Ce este important si trebuie avut in vedere – sa fie cu triplu transport (2 picioruse deasupra si unul dedesubt) si in varianta ideala se recomanda sa achizitionezi de la inceput si setul de picioruse pentru cusut chedere/profile. Asta pentru ca exista chedere si profile pentru operatiunea de ascundere capse respectiv inchidere fara capsare ce nu pot fi utilizate fara setul de picioruse aferente.

Sprituire adeziv

8. Instalatie de sprituit adeziv cu un numar de pistoale in functie de numarul de posturi de lucru. O solutie durabila si economica, instalatia se alege in functie de adezivul cu care se va lucra: adeziv pe baza de solvent, adeziv pe baza de apa monocomponent, adeziv pe baza de apa bicomponent sau alte tipuri existente pe piata.

Mese de tapiterie

9. Masa de tapiterie tip lift – masa pe care se desfasoara operatiile de tapitare si care prin actionare pneumatica urca si coboara pe verticala pentru a usura munca tapiterului. Mai mult decat atat, aceste mese pot reduce cu 20% timpul necesar acoperirii cu material a piesei de mobilier si sunt considerate indestructibile. Mai multe detalii tehnice pot fi gasite pe site-ul furnizorului nostru, producatorul acestor mese.

10. Masa de tapiterie tip Column – masa pe care se desfasoara operatiile de tapitare si care prin actionare pneumatica poate fi rotita sau lasata pe parti si fixata in multiple pozitii cat mai usoare si accesibile pentru cel care tapiteaza. Mai multe detalii tehnice aici.

Masini de imbracat nasturi si perne

11. Masina manuala imbracat nasturi – in cazul in care modelele de tapiterie executate sunt cu nasturi. Indiferent daca este vorba despre productie in serie mica sau mare si indiferent de material, exista o masina de imbracat nasturi ideala pentru tine. Detalii tehnice si modele disponibile, la furnizorul nostru Astor Berning.

12. Masina imbracat perne model Airfast – utilizata in productia mica si medie de tapiterie pentru usurinta si randament crescut la imbracarea pernelor de sezut si spatar detasabile in materialul de acoperire. Nu necesita spatiu mare pentru depozitare si utilizare sau pregatire speciala pentru utilizare sau montaj. Detalii la Quarrata Forniture.

13. Masina umplut perne model Dumbo – o solutie de nivel urmator, mai performanta. Detalii aici.

14. Tocator de poliuretan – daca atelierul tau a ajuns la o productie medie de tapiterie, vei gasi deosebit de util un tocator de poliuretan. Vei putea economisi – pentru ca refolosesti resturile de spuma poliuretanica in loc sa le arunci. Detalii aici.

Alte dispozitive

15. Pe langa cele de mai sus, ai nevoie de o multime de alte „maruntisuri” de altfel extrem de necesare: foarfeci de croit, ace de cusut manual, catere de croit, baionete pentru capitonare, creta, creioane de marcat, bormasina, circular taiat repere de lemn, etc.

Multe din produsele mentionate in acest material le poti gasi la noi (desi nu chiar pe toate). Insa cu siguranta te putem indruma si sfatui in legatura cu tot ceea ce ai nevoie pentru atelierul tau de tapiterie, fie ca esti la inceput de drum sau deja un atelier bine pus pe picioare. Deci, nu ezita sa iei legatura cu noi, pentru orice intrebare!